„Nadam se da su naše sada zaštićene“

Mitropolit Joanikije: Svetinje na Kosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti

Nadam se da su naše svetinje već sada zaštićene, ali svetinje na Kosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti, jer zapadni svijet hoće da otme dio teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Kosovo. A onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu tzv. državu, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.


Mitropolit Joanikije: Svetinje na Kosovu i Metohiji su u velikoj opasnosti

Foto: Nezavisne novine


Kako je objavljeno na sajtu Mitropolije, on je jutros, na praznik Svetog Stefana Dečanskog služio liturgiju u Cetinjskom manastiru, gdje je podsjetio da je naš narod manastir Dečane uvijek pominjao kao jednu od naših najvećih svetinja.

„Tako je bilo – tako je i ostalo. A ovdje u Crnoj Gori treba da se spomenemo da je Sveti Stefan bio mladi kralj koji je jedno vrijeme upravljao Zetom. a poslije, neposredno pred preuzimanje prestola upravljao je Budimljanskom župom, jedno dvije ili tri godine. I zato ga pamte naše svetinje i kao velikog dobrotvora, ne samo kao ktitora Visokih Dečana. Kao što se Sveti Petar Cetinjski brinuo i za Patrijaršiju i za Dečane tako se i Sveti kralj brinuo za svetinje u Crnoj Gori. A to se posebno vidjelo u ovim poslednjim vremenima kada smo morali da branimo svetinje da ih bezbožna vlast ne uzme u svoje ruke i da radi s njima šta hoće i da na takav način ponizi našu svetu vjeru“, rekao je vladika.

Kako je dodao, kad su pokušali da pretumače Njegoša – onda tu nema kraja.

„Sve je to povezano. Trebalo je da preknjiže svetinje na državu, pa bi onda po istom obrascu tzv. kosovske vlasti sve preknjižile na kvazidržavu Kosovo. I to je bilo lako prozreti i to je već sve bilo isplanirano. Tako mi ovdje kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene“, objasnio je mitropolit Joanikije, podsjetivši da turska vlast nije htjela da mijenja identitet srpskih svetinja, a da „ove sadašnje vlasti to hoće“.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga