Vremenska prognoza

Meteorolozi objavili: Evo kakva nas jesen čeka

Jesen je nastupila noćas, tri sata poslije ponoći po srednjoevropskom vremenu, a trajaće do 21. decembra kada počinje zima.


Meteorolozi objavili: Evo kakva nas jesen čeka

Foto: Jadran Trebinje


Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović navodi da za klimatologe jesen počinje 1. septembra, te da vremenske prilike, odnosno temperaturni i padavinski režim uveliko liče na pravu jesen na našim prostorima.

-Dosta hladna jutra i česta kiša uz pojavu magle, odlike su vremenskih prilika tokom ovog godišnjeg doba u našim krajevima, a proteklih nekoliko dana upravo su te vremenske prilike bile prisutne širom BiH – kazao je Krajinović.

Prema njegovim riječima, što se tiče sezonske prognoze, jesen 2022. godine u BiH očekuje se sa nešto višim vrijednostima temperatura vazduha u odnosu na uobičajene vrijednosti, a u pogledu padavina prognozira se nešto manja količina od tih referentnih vrijednosti.

-Toplija i sušnija jesen je nastavak trenda iz sezone u sezonu ove godine gdje smo imali dosta toplije sezone sa nešto manjim količinama padavina i takvu jesen očekujemo do kraja klimatološke jeseni – kazao je Krajinović.

Istakao je i da prve snježne padavine u BiH nisu ništa neuobičajeno tokom septembra.

-Treba pomenuti da je na našoj najvišoj meteorološkoj stanici na vrhu planine Bjelašnici snijeg registriran tokom svih 12 mjeseci, a u septembru apsolutni rekord za visinu snježnog pokrivača je 28 cm izmjeren septembra 1964. godine. Pored ove meteorološke stanice još je registriran snježni pokrivač na meteorološkoj stanici Ivan-sedlo 1978. godine kada je izmjereno 12 cm snježnog pokrivača. Tako da ove pahulje koje smo imali tokom proteklog vikenda nisu ništa neubičajeno za naše prostore i mjesec septembar kao i ostali jesenji mjeseci mogu biti dosta snježni na našim prostorima – naveo je Krajinović.

Dodao je da i u pogledu temperatura vazduha, ovo što je bilo tokom proteklih par dana, nekoliko minusa na vrhu Bjelašnice, nije takođe ništa neuobičajeno, ali je daleko od rekordih minusa.

-Apsolutni minimum na Bjelašnici minus 10,6 stepeni izmjeren je 1906. godine 28. septembra, a na većini meteoroloških stanica u našoj mreži apsolutne minimalne vrijednosti su dosta ispod nule. U Sarajevu je minus 2,2 stepena izmjereno 28. septembra 1970. godine – kazao je meteorolog.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga