INSPEKCIJSKI ORGANI NE BI TREBALO DA IZLAZE IZ ODREĐENIH OBJEKATA

Marketi i tržni centri zbog marži kažnjeni sa 433.000 KM

Zbog nepoštovanja uredbe kojom se ograničava marža na robu, od marta do sada uručeno je 60 prekršajnih naloga marketima i tržnim centrima u Srpskoj i to ukupne vrijednosti 433.000 KM.


Marketi i tržni centri zbog marži kažnjeni sa 433.000 KM

Foto:N.N


Naime, kako su potvrdili iz Inspektorata Republike Srpske, oni su od trećeg mjeseca ove godine pa sve do danas konstantno kontrolisali trgovačke centre s akcentom na kontrolu formiranja cijena koje podliježu Uredbi o ograničavanju marži u prometu robe, ali ipak s manjim prekidima u julu i avgustu.

-Ukupno je kontrolisano od strane republičke tržišne inspekcije oko 100 trgovačkih centara i manjih marketa  trgovina. Od tog broja, 50 kontrola je bilo neuredno, a izdato je 100 prekršajnih naloga u vrijednosti od 459.800 KM. Od toga je za prekoračenje Uredbe o ograničenju marži bilo 60 prekršajnih naloga u vrijednosti od 433.000 KM- rekli su iz Inspektorata RS.

Kako navode, 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 18.400 KM izdata su po nekom drugom osnovu za prekršaj, a najčešće je to bio problem neisticanja i neslaganja cijena.

-Takođe, prilikom kontrolisanja pridržavanja marži u marketima, kontrolisano je i ograničenje prodaje, odnosno kupovine proizvoda od strane trgovaca, a najčešće se postupalo po prijavama građana na takve slučajeve, gdje je tom prilikom u tri marketa utvrđeno da ograničavaju prodaju proizvoda, a izdato je šest prekršajnih naloga u vrijednosti od 8.400 KM- rekli su iz Inspektorata RS.

Nedeljka Neška Ilijić, izvršna direktorica Udruženje građana „Oaza“ Trebinje, za „Nezavisne“ kaže da nadležni organi ne bi trebalo ni da izlaze iz tržnih centara i marketa, a s obzirom na to koliko poštuju, odnosno ne poštuju navedenu uredbu.

-Inspekcijski organi ne bi trebalo da izlaze iz određenih objekata dok se sve te cijene ne bi iskorigovale i ustalile. Tih nešto više od 400.000 KM je i mali iznos u odnosu na to koliko se u stvari ne poštuje primjena uredbe koja je donesena-rekla je Ilijićeva.

Prema njenim riječima, svjedoci smo da svaki dan cijene rastu i niko se ne osvrće da zaštiti potrošače, a potrebno je da se, kako naglašava, donese odluka dokle može ići marža.

-Koliko mi se čini, tržnim centrima se više isplati da plaćaju kazne, nego da koriguju cijene-istakla je Ilijićeva.

Iz Inspektorata RS dalje najavljuju da su u narednom periodu planirali da za jedan kraći period, a na nivou svih odjeljenja Inspektorata, izvrše oko 50 kontrola.

Podsjećamo, izmjenama i dopunama Uredbe o ograničavanju marži na prometu robe propisano je da maksimalna marža u veleprodaji na osnovne životne namirnice iznosi šest odsto, dok je u maloprodaji osam odsto.

Marža je razlika između nabavne i prodajne cijene nekog proizvoda.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga