„Majke nisu same“: Tužilaštvo protiv korupcije u porodilištima
Saopštili su iz Udruženja “Baby Steps” koje se zalaže za porođaj bez korupcije u BiH, uz poziv majkama da progovore o svojim iskustvima.

– Zasto je ovo značajno? Vrlo jasno, zato što sada konačno znamo da nismo same u našoj borbi. Znamo da će se korupcija prije, tokom ili nakon poroda tretirati kao krivično djelo što ona i jeste, samim tim odnos ljekara i medicinskog osoblja bi se trebao unaprijed mijenjati iz korjena- poručili su iz ovog udruženja.

Oni su ranije, putem anonimne ankete, prikupili iskustva 2.713 porodilja, koje su ukazale da je korupcija gorka realnost mnogih porodilišta.

Rezultati istraživanja su pokazali da je polovina porodilja i članova njihove porodice dalo novac ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.
Istraživanje je pokazalo i da je novac samoinicijativno nuđen od strane porodilja ili njihove porodice, ali takođe i direktno ili indirektno tražen od strane medicinskog osoblja.

Kao razlog zbog kojeg su porodice pristale na korupciju navodi se većinom nada da će time moći obezbijediti adekvatnu zdravstvenu zaštitu ili humaniji odnos tokom poroda, što samo po sebi svjedoči lošim uslovima u porodilištima. Istraživanje je nadalje pokazalo da prosječna vrijednost mita po porodu iznosi 141,65 KM.

– Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja u anketi potvrdila da su ona ili njeni članovi  porodice dali novac ili poklon, javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da „čašćenje“ zdravstvenih radnika porodice košta šokantnih 2.124.772 KM godišnje- upozoravaju iz “Baby Steps”. 

Članice udruženja uspostavile su u proteklom periodu saradnju sa porodilištima u Sarajevu i Banjaluci, sa ciljem jednostavnijeg načina prijave korupcije i ocjenjivanja usluge u porodilištima. U ovaj sistem nastoje sada uvezati i porodilišta iz Tuzle i Biljeljine.– Na to nas tjeraju iskustva majki koje su hrabro govorile o svemu što su doživjele. One su naš glas i naša snaga. Svi zajedno moramo i možemo učiniti sve da se koverte izbace iz porodilišta i da porodi u ovoj zemlji budu onakvi kakve zaslužujemo- navode aktivistkinje.

Kako najavljuju, u narednim mjesecima istrajaće na usvajanju inicijative da svaka porodilja ima pravo na svoju pratnju na porodu.

– To pravo se ne smije ograničavati izborom pratnje, to mora biti slobodna odluka porodilje, jer iz svih iskustava koje smo vidjeli i koja smo dijelili uvidjeli smo da je pratnja na nekim porodima odligrala krucijalnu ulogu da ishod poroda bude drugačiji. Nikada vise nijedna od nas ne smije svoju borbu voditi sama- zaključili su iz udruženja.

Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj.

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga