Skip to main content

Korona s omikronom trči poslednji krug: Uskoro ćemo se vratiti normalnom životuKorona s omikronom trči poslednji krug: Uskoro ćemo se vratiti normalnom životu

Foto:Ilustracija


Janković je istakakao da uvođene četvrte doze nema smisla.

„Jedina država koja je to učinila jeste Izrael i incijalni podaci nisu ohrabrujući. Mnogo je značajnije vakcine usmjeriti ka dijelovima planete gde je jako nizak stepen vakcinacije i ka zemljama koje praktično nemaju vakcinisanih, jer upravo oni mogu biti izvor novih mutantnih sojeva“, rekao je.

Kako je naveo, spuštanje epidemiološke krivulje očekuje se brzo.

„Imaćemo prilično mirno proljeće i ljeto, najzad ćemo se vratiti normalnom životu. Vjerovatno i skinuti maske, jer djeluje da korona s omikronom trči poslednji krug“, kazao je anesteziolog prof. dr Radmilo Janković.

Navodi da je omikron uspio ono što je prirodni evolucioni put između virusa i njegovog domaćina – da stvori suživot.

„Virus će se prenositi između ljudi, ali im neće ugrožavati život, a indirektno neće stvarati ni problem planeti u smislu normalnog kretanja i ekonomskog funkcionisanja. Ipak, sačekaćemo da na južnoj hemisferi prođe zimski period i da vidimo da li nas čeka neka nova mutacija. I ne bih, bez obzira na ove optimistične prognoze, isključio mogućnost da se u nekoj od narednih sezona pojavi mutirani soj virusa koji može biti mnogo patogeniji, slično delti, a da sadrži i neku vrstu zaraznosti. Ali katastrofična situacija koju smo mogli da vidimo u naučnofantastičnim filmovima, da se širi jako patogen i jako virulentan soj koji će praktično uništiti Zemljinu kuglu, nije moguća“ istakao je Janković.

Janković je u intrervjuu za „Kurir“, kazao da je jako teško procijeniti koliko je realno pacijenata oboljelih od omikrona, a koliko još od delte.

„Pacijenti primljeni poslednjih dana, kao i u prethodne dvije-tri nedelje, uglavnom zahtijevaju intenzivnu terapiju. Oni su starije životne dobi, nerijetko imaju i više od 80 godina, s puno hroničnih bolesti. Uglavnom su to obostrane, teške upale pluća, a kovid je sistemski. Svakako zahtevaju kiseonik, a nerijetko i sistemsku primjenu biološke i antivirusne terapije, kortikosteroide, sve kao i tokom prethodnih talasa“, rekao je.

Kako je rekao, broj hospitalizovanih se lagano povećava, a da je za dvadesetak dana ukupan broj pacijenata u Srbiji povećan tek nešto više od 600.

„Uzimajući u obzir broj otpuštenih i broj preminulih, novoprimljenih je tokom januara oko 1.500. A to znači da omikron već dominira poslednja 22 dana. Ne vjerujem da će se ukupan broj pacijenata popeti na više od 3.500, maksimum 4.000, što je svega gotovo trećina od onoga što smo imali u piku svakog prethodnog talasa. I naredne dve-tri nedelje pritisak će biti usmeren ka kovid ambulantama“, rekao je doktor.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci