Skip to main content

Kajkut podnosi ostavku na mjesto direktora Doma „Rada Vranješević“
Kajkut je rekao da je zbog netačnih informacija koje su se dijelile u medijima izvršen atak na ovu ustanovu.

Naveo je da su 23. septembra 2020. godine saznali da je štićenica dobila pismo, zbog kojeg su posumnjali na zloupotrebu maloljetnice.

– Poslije tri prijave, pokrenuli smo disciplinski postupak protiv radnika na kojeg smo sumnjali, njega smo odmah i suspendovali. Saslušali smo ga i donijeli disciplinsku mjeru oduzimanje 20 odsto od plate tri mjeseca, jer disciplinska komisija je na osnovu izjava svjedoka smatrala da nema dokaza da je bilo seksualne i drugačije zloupotrebe djeteta, rekao je Kajkut.

Dodao je da se nakon disciplinske mjere radnik vratio na posao.

– Sve dok nije završio u pritvoru, mi smo njega mogli suspendovati samo privremeno, podnosili smo prije toga dvije prijave. Mi kao ozbiljna ustanova moramo da se pridržavamo propisa, kazao je Kajkut.

Što se tiče drugog slučaja, Kajkut je kazao da su saznalo u januaru ove godine.

Dodao je da je radnik angažovao advokate pa se saslušanje radnika treba sprovesti 4. februara ove godine, odnosno u petak.

– Podnijeli smo i izvještaj o adaptacionom periodu da se djevojčica nije adaptirala, da traži da se vrati majci, te da izražava suicidalne misli. Mi smo iznijeli mišljenje da je potrebno promjeniti oblik socijalne zaštite za ovu djevojčicu, naveo je Kajkut, te da su naveli da je za djevojčicu potrebno porodično zbrinjavanja.

– Djevojčica je u ovom periodu tri puta završila na Klinici za psihijatriju, rekao je Kajkut te da su tražili izuzeće iz Doma.

Podsjećamo, Banjalučka policija uhapsila je A.K. iz Banjaluke prije pet dana zbog sumnje da je počinio krivično djelo obljuba djeteta mlađeg od 15 godina.

Radi se o radniku Doma „Rada Vranješević“ u Banjaluci.

Nakon hapšenja, oglasili su se Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i premijer Republike Srpske Radovan Višković koji su rekli da će biti preduzete mjere zbog ovog slučaja.

– Djevojčica je prijavila obljubu od strane drugog radnika isti dan smo prijavili policijskim organima i pokrenuli disciplinski postupak, kazao je Kajkut.

Istakao je da su pri čitanju anamneze djevojčice pri pristupanju u Dom „Rada Vranješević“ odmah izniji stav da možda ova ustanova nije pravo mjesto za nju.

Istakao je da su četiri ili pet puta od Centra za socijalni rad zatraženo izuzeće djevojčice iz Doma „Rada Vranješević“, jer boravak u ovom Domu dovodi do retraumatizacije djevojčice.

Policijska uprava Banjaluka prije dva dana je predala izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka pod sumnjom da je radnik Doma „Rada Vranješević“ izvršio krivično djelo polna zloupotreba djeteta starijeg od 15 godina, potvrđeno je tada „Nezavisnim“.

Direktor JU Doma “Rada Vranješević” Banja Luka Vladimir Kajkut oglasio se nakon hapšenja radnika osumnjičenog za obljubu djeteta.

– Želimo da napomenemo da je odmah po prijavi vaspitača za eventualnu zloupotrebu djeteta Dom prijavio slučaj policiji i to dana 17.12.2021. godine. Istovremeno je protiv prijavljenog radnika, zaposlenog na radnom mjestu portir pokrenut disciplinski postupak za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, te je isti suspendovan sa rada, rekao je Kajkut.

 

 

 

 

 

 Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci