Skip to main content

Izložba „Fragmenti zemlje humske“ autora Sava Rupića otvorena u Arhivu Vojvodine (FOTO)
Radovi profesora Sava Rupića koji su izloženi u galeriji Arhiva Vojvodine prethodno su bili izloženi u Sjevernoj Makedoniji i Istri i svoju završnu misiju imaju u evropskoj prijestonici kulture Novom Sadu.

– Profesor Savo Rupić gradi nove mostove i povezuje obale. Njegova umjetnost je dokazala da kultura ne poznaje granice. Slike i mozaici inspirisani koloritom podneblja iz koga dolazi nose poseban senzibilitet, koji je svojstven ovom akademskom slikaru –  riječi su direktora Galerije 73 Mirele Pudar, koja je jedna od organizatora regionalne kulturne saradnje, u kojoj su predstavljena djela ovog vrsnog slikara.

Pored slika, profesor Rupić izlaže i svoje mozaike inspirisane hercegovačkim narom, smokvom, kamilicom. Po ocjeni likovnog kritičara, istoričara umjetnosti Đorđa Kadijevića, Rupić spada u najbolje poznavaoce i majstore mozaika na ovim prostorima.

Profesor Rupić poručio je da je ogromna čast što su njegovi radovi obišli region. On priznaje da su izložbe izazvale veliko interesovanje publike i nada se da će svojim stvaralaštvom nastaviti da predstavlja Trebinje i Hercegovinu.

– Hvala Galeriji ’73 na ukazanom povjerenju da moja umjetnost bude predstavljena u regionu. Posebno hvala Upravi Grada Trebinja koja je podržala moju izložbu u Novom Sadu – poručio je Rupić

Na izložbi u Arhivu Vojvodine govorili su pomoćnik direktora Arhiva Vojvodine Kristijan Obšust,  autor Savo Rupić i Mirela Pudar, direktor Galerije ’73, koja je i otvorila izložbu.

Savo Rupić rođen u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Višu školu likovnih i primjenjenih umjetnosti završio je u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, Akademiju umjetnosti u Novom Sadu na slikarskom odsjeku kod profesora Jovana Rakidžića i masterske studije – slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Trebinju.

Član je ULUBIH-a od 2005. godine. Živi u Trebinju, zaposlen kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti predajući Mozaik i Mural. Do sada je imao 34 samostalne izložbe.

Izložba se realizuje u saradnji Galerije `73 i  Arhiva Vojvodine, a podržana je od Uprave Grada Trebinja.

Izložba će biti otvorena do 21. januara.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci