Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ u Muzeju HercegovineIzložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ u Muzeju Hercegovine

Foto: Jadran Trebinje


Izložba je  premijerno bila postavljena u Narodnom muzeju Zrenjanin od decembra 2017. do februara 2018. godine, a nakon toga je gostovala u Galeriji SANU u Beogradu, u Narodnom muzeju Kraljevo i Narodnom muzeju Kikinda. Izložbu je do sada vidjelo preko 60.000 posjetilaca. 

Pored toga, život i stvaralaštvo Uroša Predića prikazani su  u vidu tematskih segmenata, od njegovog školovanja u rodnom Orlovatu, preko Pančeva, Beča, putovanja po Italiji, povratka u zavičaj do konačnog preseljenja u Beograd gdje je i umro 1953. godine. Takođe je istaknut Predićev rad kao ikonopisca i portretiste, njegov odnos sa članovima familije, ali i sa slikarima Pajom Jovanovićem i Stevanom Aleksićem, te naučnikom Mihajlom Pupinom. Na izložbi su predstavljeni i dječji crteži Uroša Predića koje je radio kada je imao između 10 i 12 godina. Jedna od najpoznatijih Predićevih slika „Vizija u oblacima“ zauzima posebno mjesto uz detaljnu interpretaciju sa upisanim objašnjenjima. Prikazani su i crteži po kojima je radio ikone za Njagoševu kapelu na Lovćenu koja je srušena. Konačno, jedan segment je posvećen odnosu Predića i Zrenjanina, od prvih dolazaka u taj grad još u djetinjstvu, preko velikog uzora koga je imao u bečkerečkom slikaru Konstantinu Danilu, kontakti sa prijateljima i rođacima, do odluke grada da jednu ulicu imenuje po njemu.

Ova izložba, organizovana povodom 160 godina od rođenja Uroša Predića, pokušaj je da Narodni muzej Zrenjanin još jednom ukaže ne samo na njegovu veličinu i značaj, već i na neraskidiv odnos jednog slikara i jednog grada, a kroz legat koji ovu ustanovu čini i privilegovanom i jedinstvenom kada je riječ o životu Uroša Predića.

Autor izložbe je viši kustos-istoričar umjetnosti Olivera Skoko. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kompanija Gomeks, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Trebinje i MH Elektroprivreda Republike Srpske.

Izložba će biti otvorena do 28. septembra 2022. godine.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga