značajno kulturno – istorijsko nasleđe

Hercegovački stećci zanimljivi i svjetskim arheolozima

Stećci sa područja Bileće i Berkovića značajan su dio kulturno-istorijskog nasljeđa srpskog naroda. U to su se nedavno uvjerili profesori i studenti arheologije sa uglednih svjetskih naučnih instituta.


Hercegovački stećci zanimljivi i svjetskim arheolozima

U blizini Berkovića u selu Milavići nalazi se javnosti malo poznata nekropola srednjovjekovnih stećaka. Ovaj lokalitet jedan je od najznačajnijih i najbrojnijih na području istočne Hercegovine.

Pažljivi će namjernici u Hercegovini uvijek iznova naići na veće ili manje skupine moćnih kamenih blokova isklesanih ljudskom rukom. Svaki kamen i nekropola na području sela Milavići, kažu arheolozi, ima svoju neispričanu priču. U blizini ove nekropole pronađeni su i ostaci stare crkve koja svjedoči o vjekovnom trajanju srpskog naroda na ovim prostorima.

Osim na nekropoli u Milavićima, arheolozi su uporedo radili i istraživanja na lokalitetu sela Hatelji gdje su, takođe, došli do značajnih otkrića. Istraživanja na ovim lokalitetima biće nastavljena i završena narednog ljeta.

Dalja analiza do sada pronađenih predmeta i skeleta biće urađena u svjetskim laboratorijama, nakon čega će sav pokretni materijal biti vraćen u Muzej Hercegovine u Trebinju.

Opširnije u prilogu:Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga