KAKO ODLAGATI FARMACEUTSKI OTPAD

Farmaceuti upozoravaju, građani u dilemi: Kućne apoteke završavaju u smeću jer u Srpskoj ne postoji sistemsko rješenje

Iako farmaceuti upozoravaju da lijekovi iz kućnih apoteka kojima je istekao rok trajanja ne bi smjeli završiti u kanti za smeće, građani Srpske su u dilemi šta da rade s takvim medikamentima s obzirom da ne postoji sistemsko rješenje za odlaganje farmaceutskog otpada iz domaćinstava.


Farmaceuti upozoravaju, građani u dilemi: Kućne apoteke završavaju u smeću jer u Srpskoj ne postoji sistemsko rješenje

Foto:Jadran Trebinje


Razne tablete, sirupi, kapi, sprejevi koji pacijentima nakon nekog vremena nisu potrebni ili nisu više bezbjedni za upotrebu, mahom završavaju u kontejnerima jer za drugo rješenje građani ne znaju.

Predsjednica Farmaceutskog društva RS Rada Amidžić priča za da je prije 12 godina organizovana akcija prikupljanja farmaceutskog otpada iz kućnih apoteka s namjerom da se vidi koliko stanovništvo toga ima.

Dobijene informacije proslijeđene su nadležnim ustanovama i trebalo je da ih iskoriste za analizu, ali i da se pacijentima ukaže na potrebu odgovornijeg doziranja lijekova.

– To je bio pilot projekat 2010. godine, trajao je tri mjeseca i finansiralo ga je udruženje. Slične akcije više nismo inicirali jer nismo imali novca da snosimo troškove istih – rekla je Amidžićeva.

Ona je dodala da u Srpskoj trenutno ne postoji sistemsko rješenje za prikupljanje farmaceutskog otpada iz domaćinstava, te da nije definisano ni ko bi snosio troškove tog prikupljanja.

– To pitanje trebalo bi da bude predmet interesovanja Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, ali i ustanova koje brinu o ekologiji jer sav taj otpad završi u smeću. Najbolje rješenje jesu punktovi u apotekama, jer je Srpska veoma dobro pokrivena istima samo treba naći zakonsko rješenje da se to isfinansira s obzirom da je to posao koji zahtijeva angažman i vrijeme. Ne može se očekivati da apoteke to rade besplatno – ističe Amidžićeva.

Navodi da je jedini ispravan način za odlaganje farmaceutskog otpada kontrolisan način uništavanja jer ima najmanje štetnih efekata po životnu sredinu.

– Proizvođači, apoteke, zdravstvene ustanove koji imaju na lageru lijekove isteklog roka imaju obavezu da ih uništavaju na kontrolisan način, a isto pravilo trebalo bi da važi i za pacijente. Budući da sada nema mogućnosti za to, a da u kontejner ne treba nikako bacati lijekove ne znam šta bih savjetovala građanima. Lično, lijekove sa isteklim rokom čuvam u posebnoj kutiji, ne bacam. Čekam neka bolja vremena kada će ovo pitanje biti sistemski riješeno kako bi sav taj otpad mogla predati da se uništi na ispravan način – kazala je Amidžićeva.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga