Dvije namirnice koje dodajete u supe i salate stvaraju tromb




Čak i kada preležite kovid, opasnost nije prošla. I nakon otpuštanja iz bolnice ili kada se već generalno dobro osjećate, postoji mogućnost da se trombovi jave. Upravo zato ljekari preporučuju da se tokom bolesti, ali i jedan period po izlječenju, piju antikoagulansi, odnosno lijekovi za razređivanje krvi. Međutim, jednako je važno i narednih šest meseci povesti računa o ishrani, napominju stručnjaci, a posebno izbjegavati namirnice koje „pogoduju“ stvaranju ugrušaka. Prema rečima nutricionistkinje Irine Zenkove osobe koje su imale korona virus trebalo bi da na neko vreme odustanu od hrane bogate vitaminom K. „To je, pre svega, zeleniš, koji smo navikli da dodajemo u supe, salate i druga jela. Ovo posebno važi za peršun i mirođiju. Sadrže dosta vitamina K, koji može donekle da potisne efekat antikoagulansa na bazi aktivne supstance varfarina“, objasnila je Zenkova. Ostalo zeleno povrće, poput prokelja, brokolija i spanaća, takođe spada u kategoriju „privremeno opasnog“. Pri tome, važno je da znate da ovo povrće nije opasno samo po sebi, niti količina vitamina K koju sadrži, već se samo radi o „nepovoljnim“ kombinacijama sa lijekovima u baš ovom specifilnom periodu, napominju stručnjaci.



Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga