Dječiji dodatak uveden na prvo, ali ne i na peto dijete




To je predviđeno novim izmjenama i dopunama Zakona o dječijoj zaštiti koje je Parlament Srpske već usvojio. Izmjene bi trebalo da stupe na snagu 1.januara naredne godine, a pravo na uvećana primanja korisnici će ostvarivati već od februara. 

Novim izmjenama zakona uvećavaju se naknade i za drugo, treće i četvrto dijete, zatim za osjetljive kategorije, pomoć za opremu novorođenčetu i primanja roditelju njegovatelju. Iz Fonda za dječiju zaštitu kažu da je najznačajnija promjena uvođenje prava na dječiji dodatak za prvo dijete, što do sada nije postojalo.

– Pored toga uvećavamo dječiji dodatak na  2, 3 i 4 dijete, za 2 i 4 dijete dječiji dodatak se uvećava sto posto, bilo je 48,60 KM sad će biti 97,20 KM, tako isto i za treće dijete u iznosu koji je nekad bio 100 KM sad će biti 140 KM, a za djecu koja su vulnerabilne kategorije sa 110 -115 skočiće na 170 KM što je značajno povećanje – kaže Nedeljko Jović, direktor Fonda za dječiju zaštitu.

Iz Udruženja sa četvoro i više djece kažu da pozdravljaju izmjene ali da imaju i određene primjedbe.

– Zašto nije obuhvaćeno i 5 i 6, 7 i svako naredno dijete iz prostog razloga što nije riječ o velikim novčanim sredstvima i ovaj puta pozivam Ministarstvo zdravlja i Fond za zaštitu djece da pronađu načina i uvrste tu djecu da ne vršimo diskriminaciju djece iz razloga što je riječ o malim sredstvima to su sredstva na nivou RS na godišnjem nivou koja se kreću od 100 do par stotina hiljada KM koja se mogu uštediti na bilo kojoj stavci u budžetu RS – smatra Miladin Gotovac, predsjednik Udruženja 4+.

Da bi svako dijete imalo naknadu, predstavnici višečlanih porodica predlažu Zakon o majci koji bi riješio sve probleme sa kojima se suočavaju, te spriječio odlazak kompletnih porodica iz Republike Srpske.

 – To je pronatalitetna politika jer do sad se podrazumijevalo da imate resurs vodu vazduh tako se i podrazumijevala majka da će ona rađati djecu ali to ne ide tako.  Ovo vrijeme kaže da vi morate da zaštitite resurs koji imate u društvu a to je stanovništvo a majka je ta koja rađa dijete ne rađa ga bandera, ako ta majka ujutru ustane i razmišlja da li će imati za doručak ručak večeru i da li će moći djetetu da priušti elementarne stvari ta porodica se okreće i odlazi sa ovih prostora – ističe Dejan Todorović,potpredsjednik Udruženja 4+.

Iz Udruženja 4+ kažu da bi se Zakonom o majci uveo materinski dodatak, na koji bi imala pravo svaka majka po osnovu svakog djeteta, bez ikakve diskriminacije po osnovu broja djece ili nekog drugog uslova, bez obzira da li je zaposlena ili ne, koje je pollitičke ili druge pripadnosti. Cilj je, između ostalog, povećanje nataliteta i zaustavljanje iseljavanja stanovništva.



Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved.

Made By


Adria Management Services

Naslovna
Sve vijesti
Pretraga