Skip to main content

Cijene ponovo skaču: Poskupjela i hrana u restoranima!Cijene ponovo skaču: Poskupjela i hrana u restoranima!

Foto: Ilustracija


Tako u posljednje vrijeme skoro svakodnevno „otkrivamo“ šta je i gdje od hrane i pića poskupjelo u kojem objektu. Cijena kafe u pojedinim kafićima u Sarajevu dostigla je iznos od tri marke, dok se cijena ovog napitka u ugostiteljskim objektima u Banjaluci kreće oko dvije marke.

Cijene hrane u pojedinim restoranima porasle su nedugo nakon početka pandemije, ali su nova poskupljenja namirnica dovela do toga da i oni koji su do sada odolijevali tome budu prisiljeni da povećaju cijene.

Tako je za porciju piletine, koja je nekada koštala od četiri do pet maraka, sada neophodno izdvojiti najmanje od šest do sedam KM. I cijena hamburgera porasla je za jednu marku, ali su restorani morali podići i cijene brojnih drugih jela.

– Cijene svih proizvoda su enormno porasle, još ako struja i plin, koji su glavni elementi u ugostiteljsko-turističkoj branši, poskupe koliko se najavljuje, to će biti katastrofa. Pandemija je već napravila velike probleme u ovom sektoru, gdje je veliki broj ugostiteljskih objekata zatvoren, a i veliki dio onih koji su otvoreni radi tek da bi se sačuvao objekat ili eventualno da prežive – kazao nam je Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu i turizmu u Republici Srpskoj, također je istakao kako je situacija loša u sektoru turizma i ugostiteljstva te je dodao kako preveliki parafiskalni i fiskalni nameti dosta utječu na to.

Poskupljenja u restoranima u Banjaluci, kaže, kreću se od jednu do tri marke, ali se to osjeti, a kaže i kako je u većini kafića do prije nekoliko mjeseci kafa koštala jednu marku, ali je sada ona od 1,50 do 2 KM. Tek je mali broj njih ostao na cijeni od jedne marke, ali Tatić smatra kako ni oni neće još dugo moći izdržati tako.

Ovaj sektor jedan je od najpogođenijih pandemijom i zbog svih zabrana i mjera koje su se mijenjale od početka pandemije, veliki broj njih je zatvoren, a i veliki broj radnika ostao je bez posla.

Poskupljenja koja su neminovna i u narednom periodu, mogla bi donijeti i dodatna otpuštanja i zatvaranja objekata, s obzirom na to da ni građani naše zemlje neće još dugo moći pratiti cijene koje rastu i u ugostiteljskim objektima te će ih sve manje i posjećivati.

Međutim, i ugostiteljima i građanima ostaje nada da će u jednom trenutku stvari, ipak, krenuti nabolje.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci