Skip to main content

Budžetski sindikati traže vraćanje toplih obroka i regresa koje nisu primili 13 godinaBudžetski sindikati traže vraćanje toplih obroka i regresa koje nisu primili 13 godina

Božo Marić – Foto: Facebook


Pet budžetski sindikata -Sindikat uprave Republike Srpske, Sindikat radnika MUP-a RS, Strukovni sindikat doktora medicine RS, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara RS i Sindikat zdravstva i socijalne zaštite RS, zatražilo je danas od narodnih poslanika da usvoje Zaključak kojim im je predat juče, a kojim će obavezati Vladu Republike Srpske da u roku od 90 dana pripremi zakone o platama kojim će se jasno iskazati naknada za topli obrok i regres.

Kao je rekao Božo Marić, predjednik Sindikat uprave, 55 000 radnika u RS već punih 13 godina ne primaju topli obrok i regres. Istakao je i da će predstavnici sindikata sa posebnom pažnjom posmatrati današnje glasanje poslanika koji primaju po dvije budžetske plate, koji u jednom slučaju sjede na mjestu direktora neke javne ustanove, preduzeća, agencije, a istovremeno primaju i poslanički paušal, topli obrok, regres i imaju sve poslaničke beneficije. Naglasio je I da će za svakog poslanika koji bude glasao da je uzdržan po pitanju naših amandmana, smatrati da glasa protiv. „U junu, julu bezuslovnu podršku su nam dali Ujedinjena Srpska, Narodna partija Srpske, Socijalistička partija, DEMOS, SDS, PDP, dok je šef kluba SNSD-a igor Žunić rekao da je on kao narodni poslanik da se vrate radnicima topli obrok i regres, ali da očekuje stav stranke i ja koristim ovu priliku da pozovem Milorada Dodika i SNSD da se jasno očituje da li su za vraćanje toplog obroka i regresa policajcima, ljekarima, profesorima, državnim službenicima, deminerima, ljudima u pravosuđu koji revnosno rade da bi javni sektor RS mogao da funkcioniše“.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS je istakla da pripadnici policije primaju jako skromna primanja, te da se plata, a ne ukupna primanja, policijskog službenika u ovom trenutku kreće od 570 KM, plata jednog inspektora, 825 KM, kog njihove koleginice koje rade na održavanju čistoće nemaju platu koja je zagarntovana u RS, a to je 540 KM. „Ako danas poslanici u NSRS ne usvoje Zaključak koji su dostavili svi sindikati budžetskih korisnika, čeka nas interpelacija u martu ili aprilu, vrlo moćno pravno oružje i pravni mehanizam“, poručila je Jondić.

Na konferenciji za novinare obratio se i Jovica Mišić, novoizabrani predstavnik Sindikata doktora medicine RS koji je ovom prilikom od narodnih poslanika RS zatražio da  zaustave odlazak zdravstvenih radnika iz Republike Srpske, dok je njegov kolega Mirko Šerbežija, predsjednik Strukovog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS ponovio da topli obrok i regres nemaju alternativu i da je to jedino rješenja za zadržavanje radnika na ovim prostorima: „Moram da kažem da mi nismo golubovi da nas jedna šnita hljeba može zadovoljiti“.

Na kraju je svoju poruku uputio i Željko Šukalo predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS rekavši da je došlo do ukrupljavanja sindikata RS i da se napokon pokušava raspetljati sila problema koji struku tišti godinama. Izrazio je nadu da će se svi problemi riješiti i bez krajnjih sindikalnih metoda.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci