Skip to main content

BORS: Sud BiH da pusti sedmoricu srpskih boraca da se brane sa slobodeBORS: Sud BiH da pusti sedmoricu srpskih boraca da se brane sa slobode

BORS-Foto:Agencije


Iz BORS-a su naveli da odluka Suda BiH da sedmorici srpskih boraca odredi jednomjesečni pritvor predstavlja demonstraciju sile i prikazivanje moći pravosuđa BiH nad ovim ljudima.

„Različiti aršini Suda BiH posebno su vidljivi ako se podsjetimo da je ovaj sud jednom bošnjačkom generalu nedavno ukinuo desetogodišnju osuđujuću presudu. Zbog toga pozivamo Sud BiH da preispita svoju odluku i da pusti srpske borce da se brane sa slobode, posebno policijskog generala (Gorana) Sarića koji zaslužuje i adekvatnu medicinsku njegu i liječenje“, ističu iz BORS-a.

Iz BORS-a se pitaju kako objasniti činjenicu da je mjera pritvora izrečena i Sariću, čovjeku za kojeg se zna da je već duže teško bolestan i kojem je potrebna medicinska pomoć i njega kakva se u zatvorima sigurno ne može dobiti.

„Pored toga, Sariću je Sud BiH do sada dva puta sudio. U oba sudska procesa on se uredno odazivao na sudske pozive, a na kraju je i pravosnažno oslobođen optužbi za zločin u Srebrenici i Sarajevu, što je razlog više da mu se dozvoli odbrana sa slobode“, navodi se u saopštenju.

Iz BORS-a su istakli da određivanje mjere pritvora ovom čovjeku, koji je dva puta u dugotrajnim sudskim postupcima dokazao da je u potpunosti spreman da sarađuje sa Sudom, predstavlja čistu drskost i demonstraciju sile Suda BiH nad Srbima.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (Sipa) uhapsili su 3. decembra na području Bijeljine i Sokoca sedam lica koja su, prema navodima Tužilaštva BiH, osumnjičena za ubistvo 22 osobe bošnjačke nacionalnosti u Bijeljini tokom 1992. godine. Sud BiH juče im je odredio jednomjesečni pritvor.

 


Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci