Skip to main content

Bogat program za 53. Praznik mimoze!Bogat program za 53. Praznik mimoze!

Foto: Jadran Novi


Svečano otvaranje zakazano je za 18. februar kada će na Trgu Nikole Đurkovića nastupiti Neda Ukraden, a na zatvaranju koje je najavljeno za 5. mart nastupiće Dejan Petrović i Big Band. Tradicionalno, u oba događaja će učestvovati Gradska muzika i mažoretke Herceg Novi, Mjesna muzika Đenović i Trombonjeri.

Bogat program 53. Praznika mimoze obuhvata dešavanja koja će početi već od trećeg februara otvaranjem Hercegnovskog zimskog salona u galeriji „Josip Bepo Benković“, a trajaće do osmog marta. Pored ceremonija otvaranja i zatvaranja sa koncertima, posjetioce očekuju: tradicionalna Berba mimoze na rivijeri, maskenbali za odrasle i djecu, Riblja večera, prepoznatljivi Picigin i Karotrc, Izložba cvijeća, predstavljanje prijateljskih gradova Novo Mesto, Sankt Peterburg i Beograd, Sajam vina, muzičko-gastronomska Otvorena ulica u Igalu, pet predstava, dvije izložbe, koncert Muzičke škole, pet književnih večeri i 14 sportskih programa. 

– Trudili smo se da zadržimo sve ono po čemu je Praznik mimoze prepoznatljiv svih prethodnih godina: ceremonije otvaranja i zatvaranja, sportski programi, tradicionalna fešta od mimoze, ribe i vina, maskenbali – kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

On je istakao da je Organizacioni odbor nekoliko mjeseci unazad radio na pripremi ovogodišnjeg praznika, s posebnom pažnjom prateći razvoj epidemiološke situacije. Ističući zadovoljstvo što je tradicija novske fešte održana uprkos pandemiji, izrazio je nadu da će ove godine program biti u potpunosti realizovan. Ukupan budžet ovogodišnjeg festivala je oko 100 000 evra, u šta je uključen i sportski program.

– Ovaj program je kompromis između mjera u vezi sa kovidom i želje našeg grada i svih onih koji učestvuju u programu da se sačuva tradicija Praznika mimoze i da ove godine uradimo najviše što možemo – rekao je potpredsjednik Opštine Mirko Mustur.

– Funkcija Praznika mimoze, sa njegovim karnevalskim svečanostima, maskenbalima i raznovrsnim programima za djecu i odrasle, uvijek je bila da unese radost i veselje u naše živote, a doza radosti, zabave i veselja nam je zaista neophodna u turbulentnim zbivanjima koja karakterišu aktuelnu društvenu scenu, a reflektuju se na živote svakog građanina – poručila je direktorka JUK „Herceg Fest“  Gordana Porobić Krcunović predstavljajući program ovogodišnjeg festivala.

Nastavlja se praksa učešća gradova-prijatelja Herceg Novog u programu Praznika mimoze. U saradnji sa Novim Mestom iz Slovenije biće organizovan nastup folklornog društva „Kres“ i „Cviček party“, Sankt Peterburg iz Rusije će se predstaviti sa pozorišnom predstavom „Ludi novac“, Beograd će pripremiti „Noćnu spenzu“ na gradskoj pijaci i dovesti kamernu predstavu „Vodič kroz srpski mentalitet“, a bleh orkestar iz turskog grada Jedrene će nastupiti u okviru ceremonije zatvaranja festivala.

Ove godine će zbog epidemiološke situacije izostati Karavan mimoze kojim je u regionu najavljivan Praznik, ali će se Turistička organizacija postarati za što bolju promociju putem medija i društvenih mreža. Najveći broj gostiju očekuje se iz Crne Gore i zemalja regiona.

– Već imamo veliko interesovanje iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, turističke agencije zovu svaki dan i raspituju se o programu. Ljudi su željni ovakvih programa tako da očekujemo veliki broj gostiju iz regiona – kazao je Milutin Govedarica iz Turističke organizacije Herceg Novi.

Sportski program 53. Praznika mimoze biće veoma bogat i obuhvata dešavanja u organizaciji 14 klubova iz Herceg Novog, kazao je sekretar za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju Vasilije Ćuković. Kako je dodao, sportske manifestacije će biti organizovane u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama.

Kako je rečeno na konferenciji, imajući u vidu neizvjesnu epidemiološku situaciju, organizatori zadržavaju pravo izmjene termina i programa, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Na pitanje novinara o otkazanom koncertu Željka Joksimovića zbog covid pandemije za zatvaranje Praznika mimoze 2020. godine, da li će se održati ili će sredstva biti vraćena, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić odgovorio je da su u pregovorima sa menadžmentom čuvenog pjevača, te da će se koncert održati u nekom narednom periodu ili će u slučaju da koncert ne bude mogao biti održan sredstva od nekih 18 000 evra biti vraćena. 

Takođe je bilo i pitanja o ceremoniji otvaranja Praznika mimoze. Zašto se datum ceremonije otvaranja ne vrati na prvu subotu februara kao što je to bilo dugi niz godina, na šta je predsjednik Opštine Stevan Katić odgovorio da je cilj da Praznik mimoze isprati što veći broj gostiju iz regije, te da se nakon januarskih svetkovina ne bi mogla očekivati velika posjećenost u prvoj polovini februara, kao i da ne možemo očekivati da se svečanosti isprate u tom periodu kao što je to bio slučaj sedamdesetih ili osamdesetih godina kada nismo svetkovali januarske praznike. 

Organizatori 53. Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture „Herceg Fest“ i Turistička organizacija Herceg Novi, a ovogodišnji sponzori pivara „Trebjesa“ i „Plantaže 13. jul“.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci