Skip to main content

Apel boraca Istočne Hercegovine: Spasite čast onih koji su stvarali Republiku Srpsku!Apel boraca Istočne Hercegovine: Spasite čast onih koji su stvarali Republiku Srpsku!

Konferencija za novinare/FOTO:Jadran Trebinje


Iz ovog odbora poručuju da se pripadnici Vojske RS više „ne osjećaju sigurnim i slobodnim“

– Svjedoci smo hapšenja teških invalida. Svjedoci smo maltretiranja, hajdučije, upada i trauma koje doživljavaju roditelji i nejač u noćnim satima. Ima li iko u ovoj Republici da stane u zaštitu svojih najčasnijih građana? Ovo ne smije da bude samo problem Boračke organizacije, već i problem čitave RS, svih njenih institucija i svih onih koji žive na njenom području. Apelujemo da se spasi čast onih koji su branili i stvarali RS – poručio je predsjednik Regionalnog odbora boračkih organizacija Istočne Hercegovine Slobodan Ilić.

Jučerašnja hapšenja boraca osudio je i predsjednik nevesinjske Boračke organizacije Siniša Šipovac, podsjetivši da je Nevesinjska brigada prva u RS odlikovana Ordenom Nemanjića.

– Ovo je jedan od najtežih udara koje je moglo da doživi ne samo Nevesinje i Nevesinjska brigada, nego i čitava Hercegovina. Ovako nešto smo i očekivali mi, borci u Nevesinju, s obzirom na to da smo u posljednje tri, četiri godine neprestano izloženi maltretiranju od strane Suda i Tužilaštva BiH, te od strane SIPE. Smatramo da je iz Nevesinja do sada privođeno više od 200 boraca, od toga njih 20 do 30 odsto dva i više puta. Krajnje je vrijeme da Sud, Tužilaštvo i SIPA prestanu da hapse i presuđuju borcima RS, a na drugoj strani imamo još neosuđene zločince koji su radili stravične zločine od Prebilovaca do Konjica – rekao je Šipovac.

Predsjednik Boračke organizacije Bileća Veselin Vujović jučerašnja hapšenja okarakterisao je kao „demonstriranje sile i zaplašivanje naroda“.

– Osuđujem ovakav vid privođenja i hapšenja pripadnika Vojske RS, koje optužuju za neke navodne ratne zločine. Ja ne znam jesu li se ti zločini desili ili nisu. Ako su se desili neka odgovara svako za svoja nedjela, ali protestujem i apelujem protiv ovakvog vida hapšenja. Ubijeđen sam da bi svi ti ljudi koji su osumnjičeni došli na poziv suda – kaže Vujović.

Predsjednik Boračke organizacije grada Trebinja Dejan Bodiroga iznio je podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prema kojima je broj optuženih i presuđenih Srba za ratne zločine znatno veći od Hrvata i Bošnjaka.

– Sud BiH,  Odsjek za ratne zločine, broj optuženih lica prema nacionalnosti je 57,9 optuženih Srba, 13 odsto Hrvata i 28 odsto Bošnjaka. Broj optuženih lica protiv kojih je postupak u toku je 59,8 odsto Srba, 11,5 odsto Hrvata, te 28,7 Bošnjaka. Broj pravosnažno osuđenih lica prema nacionalnosti 58,9 odsto Srba, 13 odsto Hrvata, 27 odsto Bošnjaka. Pravosnažne izrečene kazne zatvora prema nacionalnosti 71 odsto Srba, 10 odsto Hrvata i 17,5 odsto Bošnjaka. Mislim da ovi podaci dovoljno govore o radu Suda BiH. To su poražavajući podaci, koji svjedoče u kakvom je položaju Srpski narod –  ističe Bodiroga.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su juče više osoba na području Gacka i Nevesinja, osumnjičenih za ratne zločine.Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare

Povezani članci