Probijeni rokovi

"Jadran Trebinje" istražuje: Gdje je „zapela“ izgradnja objekta za Udruženje „Sunce nam je zajedničko“?

Izgradnja objekta namijenjenog Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja počela je krajem 2020. godine, ali čak ni prva faza još nije u potpunosti završena. Radovi su stali, završena je tek trećina prve faze, a još se precizno ne zna kada bi članovi Udruženja konačno mogli da usele u novi objekat, s obzirom na to da je onaj koji godinama koriste planiran za rušenje.
Mtel Turist


"Jadran Trebinje" istražuje: Gdje je „zapela“ izgradnja objekta za Udruženje „Sunce nam je zajedničko“?

Foto: Jadran Trebinje
Foto: Jadran Trebinje

Novac za prvu fazu obezbijeđen je krajem 2019. godine u humanitarnoj akciji predsjednice Srpske Željke Cvijanović „S ljubavlju hrabrim srcima“. Na tadašnjoj akciji prikupljeno 1 254 000 KM, gdje je i Vlada Srbije donirala 500 000 KM. Cjelokupan iznos podijeljen je na dva dijela namijenjena za izgradnju Centara za osobe sa poteškoćama u razvoju u Trebinju i Banjaluci.

Prilikom početka izgradnje Centra u Trebinju u decembru 2020. godine rečeno je da je rok za završetak prve faze radova 70 dana, te da će se odmah po završetku prve krenuti i sa realizacijom druge faze, da bi korisnici konačno mogli da usele u novi objekat. To se do danas nije desilo, a u trebinjskoj Gradskoj upravi za ovakvu situaciju u „krive“ izvođača radova, firmu „Energetik“ iz Banjaluke, koja je na tenderu izabrana kao najpovoljniji ponuđač.

- Istina je da imamo trajni zastoj na realizaciji toga objekta, jer nas je izvođač radova doveo u poziciju, da je zapravo ostao nelikvidan iz potpuno  nerazjašnjenih okolnosti. Imali smo za tu fazu projekta praktično sav novac obezbijeđen i sve što je trebalo jeste da radi po ugovoru i po rokovima. Nakon silnih opomena i plaćanja penala radi kašnjenja, došli smo u fazu za raskid ugovora sa firmom „Energetik“ iz Banjaluke. Do sada je realizovano nekih 35 odsto ugovora i to su oni grubi građevinski radovi, koje možete da snimite – objašnjava za „Jadran Trebinje“ načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Vedran Furtula.

I Grad Trebinje učestvovao je u projektu sa 500 000 KM, što podrazumijeva cijenu zemljišta, rentu i troškove uređenja. Furtula  kaže da je od prikupljenih 627 000 KM do sada u izgradnju objekta utrošeno oko 240 000 KM, te da su zbog kašnjenja izvođaču obračunati „penali“ od oko 15 000 KM. Na pitanje kada će konačno biti nastavljenji radovi Furtula odgovara:

- Sve što nas sprečava da nastavimo radove jeste više formalan uslov, a to znači da smo jedan dio sredstava za drugu fazu, planirali iz kreditnog zaduženja. Pripremili smo specifikacije, projekat postoji, građevinska postoji, spreman je i tenderski dokument, međutim da bi to bilo aktivirano treba da dobijemo zeleno svjetlo od našeg Odjeljenja za finansije, a to znači da je završen postupak nabavke kreditnih sredstava. Kada dobijemo zeleno svjetlo od finansija, raspisaćemo tender, izabrati izvođača i nastaviti radove – kaže Furtula i dodaje da će preostali novac zajedno sa novcem od kredita biti dovoljan da se završi druga faza što bi značilo da korisnici konačno mogu da dobiju objekat na korištenje.

Trebinjsko Udruženje „Sunce nam je zajedničko“ i dalje je u starim prostorijama. Iako se unutrašnjost nije promijenila, porušeno je dvorište, radionica i plastenici u kojima su često provodili vrijeme. Ako budu morali da se isele prije završetka novog objekta, kažu, nadaju se da će dobiti neki privremeni objekat na korištenje. Do tada će, kažu, u dogovoru sa gradskim kulturnim i sportskim ustanovama, jednom sedmično odlaziti u Dom mladih i Sportsku dvoranu kako bi mogli da uživaju u aktivnositima van njihovog objekta. V.d. izvršni direktor Udruženja Mijat Šarović kaže za „Jadran Trebinje“ da je za 627 000 KM mogao da bude izgrađen manji objekat za njihove korisnike, ali da su ipak odlučili da se gradi objekat koji će u budućnosti potpuno da zadovolji njihove potrebe.

- U razgovoru sa Gradom i nadležnima dogovorili smo se da se gradi centar koji će dugoročno zadovoljiti sve potrebe i za djecu i za odrasle. Zajedno sa ovim sredstvima koja su preostala i sa ovim iz kredita, mislim da će biti potpuno uređen objekat sa vana, kao i donji sprat i donje okolno uređenje. Tu već imamo neke zainteresovane kompanije, koje su spremne da pomognu. Gornji sprat od oko 400 kvadrata ćemo ostaviti neizgrađen, jer razmišljamo za koji ćemo ga program namijeniti. S obzirom da imamo korisnika, koji su već ostali bez roditelja, razmišljamo o programu stanovanja uz podršku – kaže Šarović za „Jadran Trebinje“.

Sa ciljem da saznamo zbog čega je došlo do obustave izgradnje objekta za Udruženje „Sunce nam je zajedničko“ kontaktirali smo i izvođača radova, firmu „Enegretik“ iz Banjaluke. Iako smo im poslali zvaničan upit mejlom odgovor nismo dobili, a u telefonskom razgovoru rečeno nam je „da je direktor na godišnjem odmoru“.

Njihov predstavnik Velibor Lozo 14. decembra 2020. godine, kada su zvanično i počeli radovi na ovom objektu, rekao je novinarima „da je rok za završetak prve faze građevinskih radova 70 dana, te da se nada da će dnevni centar biti u funkciji, najdalje, za pola godine“, a to se do danas nije desilo.

Kašnjenje izgradnje Centra za članove Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ kritikovali su i iz trebinjske opozicije. Oni tvrde „da je javnost izmanipulisana“.

- Izgradnja objekta počela je još u decembru 2020. godine i od tada do sada je samo za prvu fazu izdvojeno 1 627 000КM, što kroz budžet, što kroz humanitarne akcije, što kroz kreditna zaduženja. Rok za završetak radova je istekao prije više od pola godine i to što je javnost izmanipulisana, na to smo već navikli, ali korisnici Udruženja to zaista nisu zaslužili. Vladajući u gradu Trebinju već imaju parolu za predstojeće izbore: "Sve započinjemo, ništa ne završavamo" – smatra odbornica Liste za pravdu i red Dajana Milišić.

Udruženje „Sunce nam je zajedničko“ jedno je od najprepoznatljivijih i najdražih trebinjskih udruženja. Svi oni koji znaju koliko borbe i truda svakodnevno ulažu  roditelji ove djece da im se pruže bolji uslovi života i zasluženo mjesto u društvu, saglasni su da krajnji cilj treba da bude isključivo njhovo dobro, koje bi trebalo da bude iznad bilo kakvih manipulacija i prepucavanja. Ipak, za sada niko nema odgovor na pitanje kada će konačno Udruženje „Sunce nam je zajedničko“ moći da se preseli u novi objekat.

Galerija slika

Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Trebinjske firme nastavljaju izgradnju Dnevnog centra za Udruženje "Sunce nam je zajedničko"

Izgradnju Dnevnog centra namijenjenog Udruženju roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko" nastaviće konzorcijum preduzeća „Porović“ d.o.o. i „Bankom inženjering“ d.o.o., oba iz Trebinja.

Milica i Đorđe Milovanović svirali djeci iz Udruženja "Sunce nam je zajedničko"

Članovi Udruženja „Sunce nam je zajedničko“ uživali su danas u koncertu, u trebinjskoj Muzičkoj školi. Koncert su održali Milica i Đorđe Milovanović iz Banjaluke, poznati kao duo viola „Duola“, a u okviru projekta „Muzika pripada svima“, koji ovaj bračni par, realizuje uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta RS.

Šarović: Odbornici Liste za pravdu i red iznose neistine i nanose štetu Udruženju „Sunce nam je zajedničko“; Milišić tvrdi drugačije

Izvršni direktor Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ Mijat Šarović rekao je danas na konferenciji za novinare da nije istina da je potrošeno 900 000 KM za izgradnju dnevnog centra namijenjenog ovom Udruženju, kako to tvrde odbornici i članovi Liste za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection