novo zaduženje

Vlada se zadužuje 40 miliona da „počasti” mlade i penzionere sa 100 maraka

Objavom u Službenom glasniku na snagu su stupile odluke Vlade Republike Srpske o isplati jednokratne novčane pomoći mladima, boračkim kategorijama i penzionerima u iznosu od po 100 maraka.
Mtel Turist


Vlada se zadužuje 40 miliona da „počasti” mlade i penzionere sa 100 maraka

Izvor:BN
Izvor:BN

Zanimljivo, u istom broju od 30. juna je objavljena i Odluka o 49. emisiji obveznica, kojom će se Vlada Republike Srpske zadužiti za 40 miliona maraka.

Upravo toliko je prema ranijim procjenama potrebno da se ova pomoć isplati.

Mladi u Republici Srpskoj od sutra pa sve do 25. jula će se moći prijaviti za svojih stotinu maraka.

Prijava će se vršiti preko linka Vlade RS koji još nije aktivan, a jedini uslov je da imaju između 16 i 29 godina te prebivalište u Republici Srpskoj.

- Uputstvo o načinu popunjavanja i podnošenja prijave objaviće se na portalu - navodi se u Odluci Vlade Srpske.

Kada su u pitanju boračke kategorije i penzioneri, koristiće se postojeće evidencije, odnosno oni neće imati obavezu da se prijavljuju.

Interesantno je da je paralelno sa ovim aktivnostima donešena i Odluka o novom zaduženju, emisijom obveznica “teškom” 40 miliona maraka posredstvom Banjalučke berze.
07042022111220

Dospijeće emisije je pet godina a kamatna stopa četiri odsto na godišnjem nivou.  U odluci se ne navodi u koje svrhe će novac biti utrošen.

Republika Srpska je do sada emitovala 74 emisije obveznica kojima se zadužila 1,9 milijardi maraka.

Novac prikupljen na ovaj način se koristio za razne svrhe, od izmirenja stare devizne štednje i ratne štete do plaćanja obaveza dobavljačima.

Ekonomista Svetlana Cenić u izjavi za CAPITAL kaže kako je ne bi iznenadilo da se iz obveznica isplati pomoć. Prema njenoj ocjeni Finansijsko stanje Republike Srpske nije idealno.

To, kaže ona, pokazuje i posljednja aukcija trezorskih zapisa Vlade RS, koji se nisu mogli prodati jer banke nisu raspoložene da kupuju s obzirom na rizik.

- Sve se radi bez ikakvog sistemskog rješenja. Odnosno po sistemu daj da premostimo izbore, a onda će neko vraćati. Ako se vlast izgubi, to će rješavati neko drugi, a ako se izbori dobiju ići će se na ublažavanje retorike i pružanje ruke Evropi i MMF-u, za novac. Drugog rješenja nema - kaže ona.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Bileća se zadužila na berzi za 4,3 miliona maraka

Za dugom opterećenu opštinu Bileća stigao je spas kroz zaduženje na Banjalučkoj berzi emisijom obveznica, prenosi Indikator.ba.

Jubilej i rekord: Vlada nas zadužuje obveznicama 50. put

Dok s jedne strane dijele novac nasumično i neplanski šakom i kapom, Vlada Republike Srpske sa druge zadužuje građane pedeseti put javnom emisijom obveznica i to na iznos od 30 miliona maraka, po rekordnoj kamatnoj stopi od 5,5 odsto.

Zadužuju se i da bi platili račune: Svaki stanovnik Srpske dužan 3.292 KM

Zaduženost stanovništva Republike Srpske nastavila je da raste, a svaki građanin na kraju prvog kvartala ove godine dugovao je 3.292 KM, odnosno za 43 KM više u odnosu na kraj 2021. godine

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection