Republika Srpska

Vlada predložila povećanje plata za 100 KM u više sektora; Radnici u Šumama Srpske najavljuju štrajk

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, te Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, po hitnom postupku.
Izvor vijesti: RTRS
Link ka izvoru vijesti: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=477835
Podnaslov: Republika Srpska
Tizer: Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, te Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, po hitnom postupku.
Napiši komentar
| ,
Izvor vijesti: RTRS
Link ka izvoru vijesti: https://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=477835
Podnaslov: Republika Srpska
Tizer: Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, te Prijedlog zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske, po hitnom postupku.
Napiši komentar
Izvor: RTRS
,

Vlada predložila povećanje plata za 100 KM u više sektora; Radnici u Šumama Srpske najavljuju štrajk
Foto: RTRS
Foto: RTRS

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u javnim ustanovama u oblasti zdravstva i javnim službama Republike Srpske, a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih.

Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Ovi zakoni predstavljaju jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske.

Izmjene sadržane u zakonima u odnosu na Zakon o platama zaposlenih lica u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske i Zakona o platama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske odnose se na preko 50 odsto odredaba Zakona. Zato je predloženo donošenje novih zakona umjesto zakona o izmjenama i dopunama, s tim da su ostale odredbe zakona koji su na snazi identične odredbama predloženih zakona, navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je utvrdila, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici Srpskoj, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske.

Razlog za donošenje ovih zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u navedenim oblastima, a s ciljem poboljšanja materijalog položaja zaposlenih.

Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu, na način da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Izmjene ovih zakona predstavljaju jednu od mjera Vlade Republike Srpske koje doprinose privrednom rastu i povećanju plata radnika, kao i poboljšanju ekonomsko-socijalnog položaja zaposlenih u ovim oblastima.

Takođe, Vlada Republike Srpske utvrdila je, po hitnom postuku i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Sprske.

Razlog za donošenje ovog zakona je uvećanje platnih koeficijenata za zaposlene u institucijama pravosuđa, osim plata nosilaca pravosudnih funkcija (sudija i tužilaca), a u cilju poboljšanja materijalnog položaja zaposlenih.

Platni koeficijenti se uvećavaju u određenom procentu i to tako da svi zaposleni ostvare uvećanje plate od 100 KM.

Radnici Šuma Srpske stupaju u štrajk ako ne bude povećanja plate

Sindikat šumarstva, prerade drveta i papira Republike Srpske saopštio je danas da će radnici preduzeća Šume Republike Srpske uskoro stupiti u štrajk ukoliko ne bude povećanja plate.

Iz Sindikata podsjećaju da je u posljednjih 14 godina cijena rada u preduzeću Šume Republike Srpske povećana za samo 10 KM, a da je danas aktuelna galopirajuća inflacija i rast cijena osnovnih životnih i ostalih namirnica.

U saopštenju se navodi da od aprila Јedinstvena udružena sindikalna organizacija u Šumama svakodnevno traži pregovore sa upravom preduzeća o povećanju cijene rada, ali da ih uprava, umjesto konkretnog dogovora sa sindikatom, upućuje da od Vlade Republike Srpske traže povećanje cijene šumskih drvnih sortimenata.

- Ukoliko uprava Šuma do sutra konkretno ne odgovori na naše zahtjeve, a u korist radnika zaposlenih u ovom preduzeću, od ponedjeljka /27. juna/ počinju prve najave štrajkova po šumskim gazdinstvima. Adresa za pregovore o povećanju cijene rada nije Vlada, već uprava preduzeća, a Vlada je jedini vlasnik ovog preduzeća - dodaje se u saopštenju.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Bilećki vatrogasci protestuju: Sa nekoliko vatrogasnih vozila došli ispred zgrade opštine

Vatrogasci bilećke teritorijalne Vatrogasne jedinice okupili su se danas ispred zgrade opštine u štrajku upozorenja.

Bilećki vatrogasci najavili štrajk

Pripadnici Vatrogasne jedinice Bileća, od lokalne administracije traže da postupa po izmjenjenom kolektivnom ugovoru, jer su im plate za nekoliko stotina maraka manje u odnosu na kolege iz susjednih opština.

Potpisan sporazum: Zaposlenima u javnom sektoru veće plate

Resorni ministri i predstavnici granskih sindikata iz oblasti uprave, unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture i pravosuđa Republike Srpske potpisali su danas u Banjaluci sporazum o povećanju plata za 54.118 zaposlenih u javnom sektoru.

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection