Republika Srpska

Auto-škole u problemima: Gorivo sve skuplje, sve manje kandidata

Pojedine auto-škole u Republici Srpskoj od početka godine podigle su cijene časova vožnje za više od 100 KM, a ako gorivo nastavi da poskupljuje, upozoravaju da će doći do dodatnog povećanja po odvezenom času.
Mtel Turist


Auto-škole u problemima: Gorivo sve skuplje, sve manje kandidata

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Dodatni problem, poručuje struka, jeste i sve manji broj kandidata za polaganje vozačkog ispita, zbog čega je nekoliko auto-škola stavilo ključ u bravu.

Goran Jelić, instruktor iz banjalučke Auto-škole "Tim", za "Nezavisne novine" kaže da je cijena obuke za vozački ispit u ovoj školi, od januara do danas, povećana sa 550 KM na 700 KM. U ovom trenutku, ističe Jelić, neće dodatno povećavati cijenu, ali alarm za uzbunu je najava da će gorivo ići na četiri KM. Ako se to obistini, dodaje, novo poskupljenje po času vožnje je neminovno.

- Jedan čas traje 45 minuta. Auto radi non-stop. Čas trenutno košta 18 KM, a ako dođe do poskupljenja goriva, sigurno će biti 20 KM ili možda blago preko toga - navodi Jelić.

On ističe da u ovoj auto-školi troškovi koje kandidat treba da plati, pod uslovom da sve položi iz prvog puta, trenutno iznose 1.000 KM.

- Uz novo poskupljenje, sigurno će cijena biti 1.100 KM - poručuje Jelić i kaže da dodatni problem predstavlja to što su pojedini kandidati uplatili cjelokupan iznos za obuku na početku godine, kada su cijene bile obračunate po starom osnovu, a sada, pošto još nisu položili, moraju uplatiti razliku do koje je došlo u međuvremenu.

Cijena vožnje u Auto-školi "Ivić" nije promijenjena, poručuju iz ove auto-škole.

- Mi imamo najnižu cijenu koja je definisana od 2007. godine i iznosi 20 KM. Za 35 časova treba izdvojiti 700 KM, plus redovni troškovi od 100 maraka, tako da je cijena naše obuke ukupno 800 KM. Mi smo imali ovu cijenu obuke i kada je gorivo bilo 1,40 KM po litru - pojašnjava Zdravko Ivić, jedan od instruktora ove škole i predsjednik Asocijacije auto-škola BiH.

Ali, sudeći prema stanju na terenu, poskupljenje časova vožnje usljed poskupljenja goriva povuklo je još veći problem, a to je sve manji broj kandidata za polaganje vozačkog ispita.

- Drastičan je pad broja kandidata. Evo, u zadnjih mjesec i po dana, tri auto-škole su se zatvorile. Nedostatak posla je opšti - navodi Milenko Jaćimović, stručnjak iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, koji smatra da bi eventualno novo poskupljenje obuke samo napravilo dodatni problem.

Ivić dodaje da su iz auto-škola još 2017. godine tražili da se izmijeni postojeći zakon koji definiše cijenu po času obuke, ali da do toga nije došlo. Takođe, navodi da brojne auto-škole i dalje drže niske cijene obuke, a nerijetko se dešava da pojedinci nelegalno izdaju i potvrde o završenoj obuci.

- Šta se radi kada se obuka prodaje za 300 KM. Ima škola koje izdaju potvrde i za 100 KM. To odgovara većem broju škola, koje nas koji imamo veću cijenu optužuju da ih napadamo jer smo skuplji. Postoji takođe i prodaja, odnosno dogovori između instruktora i ispitivača. Mi nikako ne možemo da priznamo da su instruktori svi vozači. Instruktora nemate u gradu da se plaća više od četiri KM po času, a sve do sada je bio tri KM. A problem je što sa malom cijenom ne možemo platiti instruktora, jedino je moguće ne provoditi časove, pa krasti ili nelegalno naplaćivati - naveo je Ivić.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


U Srpskoj 106 novozaraženih virusom korona

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 183 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 106 osoba.

Beogradski sindikat za "Jadran Trebinje": Pjesmom "Jedina Srpska" željeli smo da se zahvalimo našoj braći preko Drine (VIDEO)

Popularna hip-hop grupa Beogradski sindikat, održala je sinoć koncert na prepunoj Kanli kuli u Herceg Novom. Ovo je ujedno njihov jedini koncert, koji će u ovoj godini da održe u Crnoj Gori. Momci iz Beogradskog sindikata česti su gosti i u Republici Srpskoj, a gdje god da nastupaju, publika ih sa oduševljenjem dočekuje. U martu su nastupili i u Trebinju, u okviru humanitarnog događaja „Sindika...

Dizel u Srpskoj pao ispod tri marke

Cijena dizela u Republici Srpskoj konačno je pala ispod tri marke, a najniža trenutno je na jednoj benzinskoj pumpi u Šamcu gdje litar ovog goriva košta 2,93 KM.

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection