proširena lista

Sir i suhomesnato ni u sendviču: Šta sve ne smijete ponijeti u Hrvatsku?

Sezona je godišnjih odmora. Mnogi od stanovnika Bosne i Hercegovine tradicionalno će ljetni odmor provesti na nekoj od plaža hrvatskog primorja.
Mtel Turist


Sir i suhomesnato ni u sendviču: Šta sve ne smijete ponijeti u Hrvatsku?

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Bez obzira na to radi li se o putovanju na nekoliko sati ili nekoliko dana važno je znati šta se uz lične stvari može naći u prtljagu putnika koji prelaze granicu s Republikom Hrvatskom.

Naime, zbog pojačanog saobraćaja tokom ljetne sezone, pojačane su i kontrole, odnosno mjere kada je riječ o unosu roba u Republiku Hrvatsku. Ranije se sankcionisao unos većeg broja cigareta i duvanskih proizvoda, sada je lista zabranjenog još veća, piše Večernji list BiH.

Unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda potpuno je zabranjen, dok ribu, med, jaja možete prenijeti tek u određenoj količini.
Кako bi putnici koji se spremaju na ljetovanje u RH izbjegli plaćanje kazni koje mogu koštati više od sedmodnevnog boravka četveročlane porodice u hotelu s pet zvjezdica u ovoj zemlji, donosimo šta je i u kojoj količini dopušteno iz Bosne i Hercegovine unijeti u RH.

Prema podacima sa službene stranice Carinske uprave Republike Hrvatske, u ovu zemlju iz BiH, Crne Gore, Srbije, Кosova* nije dopušteno unijeti ni jedan gram mesa i mesnih prerađevina kao ni mlijeka, ali ni mliječnih prerađevina. Dakle, salame, suhomesnati proizvodi, sir, sirni namazi ne mogu se prenijeti ni u sendviču.

Med, jaja, proizvodi od jaja, meso puževa, žablji kraci mogu se prenijeti u količini od 2 kilograma po osobi. Dopušten je unos iste količine mlijeka u prahu za dojenčad, hrane za dojenčad i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga.

S druge strane, dopušteno je bez ograničenja količine unijeti kolače kolače, kekse, vafle i oblande, dvopek, tostirani hljeb i slične prepečene proizvode s manje od 20% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tokom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuvanju ili postupku toplotne obrade jednoliko u cijelom proizvodu, tako da je sav sirov proizvod denaturiran.
Bez straha od drakonskih kazni putnici koji iz BiH putuju u Republiku Hrvatsku mogu ponijeti i čokoladu i poslastice (uključujući slatkiše) s manje od 50% prerađenih mliječnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi ili su tokom proizvodnje bili podvrgnuti potpunom kuvanju ili postupku toplotne obrade jednoliko u cijelom proizvodu tako da je sav sirov proizvod denaturiran.

Putnik u ličnom prtljagu takođe može unijeti 40 cigareta, 20 cigarilosa (pri čemu se cigarilosom smatraju cigare neto težine do 3 grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duhana za pušenje. Takođe dozvoljeno je unijeti litru alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola većim od 22% vol. ili nedenaturiranog etilnog alkohola s udjelom alkohola od 80% vol. i više, zatim dvije litre alkohola i alkoholnih pića s udjelom alkohola 22% vol. i manje.

Ljubitelji vina iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku sa sobom mogu ponijeti četiri litre po osobi.

 

U značajno boljoj poziciji su ljubitelji piva. Naime, oni mogu prenijeti čak 16 litara ovog napitka po osobi.
Poseban režim vrijedi i kod unosa lijekova. Unošenje gotovih lijekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za liječenje do mjesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih tijela zemlje proizvođača), i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepis istorije bolesti, potvrde ljekara). Unošenje lijekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za liječenje do najviše 5 dana, i to uz posjedovanje medicinske dokumentacije iz koje proizilazi nužnost uzimanja lijeka (kopija recepta za lijek, istorije bolesti ili ovjerene liječničke potvrde).

Ako se radi o osobama koje su na supstitucijskoj terapiji, bolesti ovisnosti ili simptomatskoj terapiji u terminalnoj fazi malignih bolesti, dopuštena je količina za 15 dana lične upotrebe.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Ko je milionska dobitnica s ostrva sreće: Osvojila loto i otišla na spavanje jer mora na posao

Priča s ''ostrva sreće'' dobila je, a kakav nego sretan epilog. Dobitnik o kojem danima bruji Rab i ostatak Hrvatske zapravo je dobitnica koja je u utorak stigla u poslovnicu Hrvatske lutrije kako bi podigla svoj dobitak.

Teška saobraćajna nesreća u Hrvatskoj: U slijetanju autobusa poginulo 12 ljudi (VIDEO)

Prilikom slijetanja autobusa poljskih registarskih tablica sa auto-puta u Hravtskoj poginulo je 12 osoba, saopštio je potpredsjednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Haotično na graničnim prelazima, jedino Klobuk bez gužve

Ogromne gužve mogu se vidjeti na kamerama koje pokrivaju granične prelaze prema Hrvatskoj i Crnoj Gori. Velika kolona vozila formirala se i na graničnim prelazima Zupci i Ivanica, a haotično je i na GP Deleuša. Na GP Klobuk trenutno nema gužve. Vozačima se savjetuje dodatni oprez zbog narandžastog meteoalarma, koji je danas u našoj regiju uključen zbog previsokih temperatura.

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection