Radari drastično povećali broj prekršajnih naloga: Dug za kazne 73,6 miliona KM

Vozači u Bosni i Hercegovini za saobraćajne prekršaje koje su počinili i za koje su im napisane kazne duguju 73.644.947 KM.
Mtel Turist


Radari drastično povećali broj prekršajnih naloga: Dug za kazne 73,6 miliona KM

Foto: N.N.
Foto: N.N.

Iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) BiH rekli su za "Nezavisne" da vozači u Federaciji BiH duguju 54.724.742 KM, a vozači iz Republike Srpske 15.526.493 KM.

-Vozači u Brčko distriktu duguju za kazne počinjene u saobraćaju 3.393.712 KM-naveli su iz IDDEEA.

Kako su istakli, sarajevska opština Stari grad ima najviše dužnika za kazne, a ukupni dug iznosi 271.963 KM.

-Za saobraćajne prekršaje u BiH u toku ove godine izdat je 401.331 prekršajni nalog-kazali su iz Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Prema njihovim riječima, najveća kazna za saobraćajni prekršaj u toku ove godine od 3.400 KM izdata je licu kao jedinstvena novčana kazna sticajem više pojedinačnih novčanih kazni zbog kršenja saobraćajnih propisa.

-Najčešće kazne koje su napisane ove godine su: 'vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je za više od 10 km/h do 20 km/h veća od dozvoljene brzine'; 'vozač koji nema kod sebe odgovarajuću vozačku dozvolu ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica'; 'vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom'; 'vozač ili drugo lice koje se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne veže bezbjednosnim pojasom' i 'vozač koji u saobraćaju na cesti upravlja vozilom koje nema ispravne propisane uređaje i opremu, osim uređaja za upravljanje, uređaja za zaustavljanje, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, tahografa i pneumatika'- naglasili su iz IDDEEA.

Nikola Ćopić, doktorand na studijama za bezbjednost saobraćaja i član Koordinacione grupe za bezbjednost saobraćaja RS, istakao je za "Nezavisne novine" da kazne za prekršaje u saobraćaju nisu velike, jer da su velike, bilo bi manje saobraćajnih nezgoda, vozača u alkoholisanom stanju i pod dejstvom psihoaktivnih supstanci.

-Očigledno kazne nisu dovoljno rigorozne da bi dale određeni efekat kako bi se smanjio broj prekršaja. Problem je što nema dovoljno prevencije, pogotovo kada je riječ o edukaciji najmlađih učesnika u saobraćaju, a represija nije u tolikoj mjeri velika da bi dala željeni efekat. Kazne bi trebalo povećati kroz izmjenu zakonske regulative, jer bi se tako smanjio broj saobraćajnih prekršaja-pojasnio je Ćopić.

Naveo je da prvenstveno treba raditi na prevenciji, a paralelno sa prevencijom ići sa represijom, kako bi se uticalo na nove vozače u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, a smanjio broj onih koji prekršaje čine ponovo.

-Postavljanjem dodatnih radara samo je porastao broj prekršajnih naloga i to drastično, a vozači se i dalje ponašaju neodgovorno. Zbog povećanog broja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova na terenu, svjedočimo rastu broja prekršajnih naloga i sankcionisanih učesnika u saobraćaju koji su kršili saobraćajne propise, što implicira da ćemo onog momenta kada se smanji broj policijskih snaga na terenu svjedočiti većem broju saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama. Nije loše rješenje koje se već primjenjuje od strane nekih sudova, a to je oduzimanje vozila od vozača koji su dužni za saobraćajne prekršaje. To se pokazalo kao efikasna mjera i pozitivno je dočekano u javnosti- zaključio je Ćopić za "Nezavisne novine".

Najčešće kazne koje su napisane ove godine

- Vozač koji se vozilom na putu kreće brzinom koja je za više od 10 km/h do 20 km/h veća od dozvoljene brzine;

- Vozač koji nema kod sebe odgovarajuću vozačku dozvolu ili je ne pokaže na zahtjev ovlaštenog lica;

- Vozač koji u saobraćaju na putu upravlja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom;

- Vozač ili drugo lice koje se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne veže bezbjednosnim pojasom;

- Vozač koji u saobraćaju na putu upravlja vozilom koje nema ispravne propisane uređaje i opremu, osim uređaja za upravljanje, uređaja za zaustavljanje, uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila, tahografa i pneumatika. 


Tagovi: vozač, kazne
Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Najčešće nedoumice: Ovo su 32 razloga zbog kojih biste mogli platiti kaznu u BiH

Kazne u saobraćaju su česta tema među vozačima, ali na malo mjesta postoji detaljan pregled, pa ako ne želite da čitate kompletan Zakon o bezbjednosti u saobraćaju i Zakon o prekršajima, ispod ćete naći glavne odredbe. Potrebno je naglasiti da je moguće platiti 50% iznosa kazne, ukoliko se ona plati u roku od 8 dana, a sve kazne se plaćaju isključivo putem uplatnice (nema direktnog plaćanja kaz...

Automobil sletio sa kolovoza, vozač poginuo

Vozač iz Teslića čiji su inicijali V.K. poginuo je kada je automobil kojim je upravljao sletio sa kolovoza lokalnog puta u teslićkom mjestu Bijelo Bučje, saopšteno je iz Policijske uprave Doboj.

I za nenamjerno izazivanje požara kazne do 1 000 KM: Policija poziva na odgovornost

Policijska uprava Trebinje apeluje na sve građane da budu dodatno oprezni prilikom paljenja vatre na otvorenom, s obzirom da trenutne vremenske prilike pogoduju nekontrolisanom širenju plamena. Takođe, nekada građani treba da obrate pažnju i na sve druge okolnosti koje mogu uticati na izazivanje požara i da vatru ni u kom trenutku ne ostavljaju bez nadzora. Vatrena stihija se širi mnogo brže ne...

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection