Hercegovina

Protesti u Neumu zbog uplovljavanja kruzera

Jutros je u Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 putnika. Mještani tog grada mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.
Izvor vijesti: Nezavisne novine
Link ka izvoru vijesti: https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Protesti-u-Neumu-zbog-uplovljavanja-kruzera/724114
Podnaslov: Hercegovina
Tizer: Jutros je u Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 putnika. Mještani tog grada mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.
Napiši komentar
| ,
Izvor vijesti: Nezavisne novine
Link ka izvoru vijesti: https://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Protesti-u-Neumu-zbog-uplovljavanja-kruzera/724114
Podnaslov: Hercegovina
Tizer: Jutros je u Neum uplovio kruzer sa više od 1.000 putnika. Mještani tog grada mirno su se okupili ističući na taj način svoj protest u vezi uplovljavanja brodova u neumski akvatorij.
Napiši komentar
Izvor: Nezavisne novine
,

Protesti u Neumu zbog uplovljavanja kruzera
Foto: Vijesti.ba
Foto: Vijesti.ba

Cilj današnjeg protesta, prema tvrdnjama okupljenih, jeste da se javnost u BiH upozori da je Neum biser BiH i da se njegove vode moraju zaštititi, te da se luka ne koristiti u komercijalne svrhe jer će takvo nešto rezultirati samo štetom.

Građanima se pridružio i načelnik Dragan Jurković, prenose federalni mediji

"Ono što nas zanima u konačnici jeste ko je dao saglasnost za uplovljavanje ovoga broda znajući da imamo zaključke Predsjedništva iz 2014. godine kojim je strogo zabranjeno uplovljavanje. Koliko imamo informacije, novi zaključci nisu donešeni. Neum je turističko mjesto i živimo od turizma. Ne želimo ovakve brodove u svom akvatoriju. Mislim da nikome nije u interesu da ovakvi brodovi dolaze. Nadam se da se to više neće događati", kazao je Jurković.

Brod bi se u vodama Neuma trebao zadržati 14 sati. Mještani ističu da u vodama jedinog bh. izlaza na more, postoji velika količina mulja te da je ulaskom brodova ugrožen biodiverzitet.

Načelnik općine Neum ističe da će u ime opštine poslati protestne note nadležnim institucijama i tražiti da se istraži ko daje dozvole za uplovljavanje.

- Po ovome, svako može najaviti se da će doći i uploviti. Federalno ministarstvo saobraćaja i komunikacija poslalo je pismeni odgovor da ministar nije dao dozvolu - istakao je Jurković.

Kazao je i da Pelješki most za stanovnike Neuma znači manje saobraćajne gužve kao i da njegovim otvaranjem taj obalski gradić ništa ne gubi.

- Mi smo iz medija saznali prije dan, dva da u naš grad uplovljava ovaj brod. O tome nismo imali nikakvih saznanja prije. Odlučili smo se spontano okupiti mi, prijatelji, susjedi, rodbina da iskažemo nezadovoljstvo ovakvim razvojem situacije. Mi se godinama borimo, ne protiv turista već protiv uplovljavanja velikih brodova u naš zaljev koji nam čine nepopravljivu ekološku štetu, samim svojim boravkom i radom motora. Želimo da to prestane - kazao je novinarima jedan od građana na protestu

Stanovnici Neuma koji su se okupili jutros kako bi protestovali protiv uplovljavanja brodova, naglasili su da Neum želi turiste, ali da ne želi kruzere.

- Jednostavno će se narušiti sami ekosistem jer prilikom uplovljavanja ovakvih kruzera, podiže se sedimentni mulj. Rađene su neke stručne analize prije par godina. Prije 10 godina dubina ovdje je bila blizu 37, 38 metara, u ovome trenutku je 27 metara. Utjecaj rijeke Neretve na skupljanje sedimenta, prostor je skučen. Prilikom dolaska ovakvih brodova sve se podiže sa dna, a kada se podiže sa dna, nema dovoljno kisika, protoka, sunca, a bez sunca nema života - kazao je Dražen Novak, urednik stranice Lignjolov Neum koja je specijalizovana za lov i ribolov.

Turisti s broda "Bolette" bi sa 11 autobusa trebalo da posjete Međugorje, vodopad Kravice, Mostar i Sarajevo.


Tagovi: Protesti , Neum, kruzer
Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


Tragedija u Neumu: Utopila se žena

U Neumu se danas oko 13:00 sati dogodila nesreća. U moru se gušila žena kod hotela Zenit koja je zatim izvučena je na obalu. Prisutni su pokušali izvršiti reanimaciju do dolaska Hitne pomoći, međutim, konstatovana je smrt.

Termelektrane u BiH „na infuziji“, neophodne investicije u obnovljive izvore

Većina termoelektrana u BiH živi na infuziji i njena energetska stabilnost zavisi od novog investicionog ciklusa koji treba ići u pravcu dekarbonizacije, odnosno biti baziran na obnovljivim izvorima energije, poručeno je danas sa Energetskog samita u Neumu.

Ukoliko vlast ne ispuni zahtjeve, borci najavljuju masovne proteste

Predstavnici opštinskih i gradskih organizacija BORS-a danas su iz Bijeljine poručili Vladi i Narodnoj skupštini Srpske da ne prihvataju njihove odluke i uputiće im nove zahtjeve za poboljšanje položaja boračke populacije. Ako institucije to budu ignorisale, borci najavljuju masovne proteste.

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection