Republika Srpska

Bez umanjenja plata oboljelima od raka: Šta je sve predviđeno Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju

Oboljeli od malignih bolesti u Republici Srpskoj primaće plate u punom iznosu za vrijeme privremene spriječenosti za rad.
Mtel Turist


Bez umanjenja plata oboljelima od raka: Šta je sve predviđeno Nacrtom zakona o zdravstvenom osiguranju

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovo je predviđeno novim zakonskim rješenjem o zdravstvenom osiguranju, koji je juče usvojen u Narodnoj skupštini RS u formi nacrta.

Privremena odsustva s posla, odnosno bolovanja radnika koji su oboljeli od malignih bolesti su veoma česta, a što ne čudi jer su maligne, uz kardiovaskularne, vodeće  bolesti u Srpskoj.

Osim toga, maligne bolesti su dominantan uzrok nastanka invalidnosti odnosno gubitka radne sposobnosti u Republici Srpskoj. Po podacima Fonda PIO, u prvoj polovini prošle godine učešće malignih bolesti je bilo 26,3 odsto u ukupnom broju gubitka radne sposobnosti.

Nakon nekoliko inicijativa od samih oboljelih država je pristala da im izađe u susret. Njihove terapije su izuzetno skupe.

Osim njima, pravo na puni iznos plate je definisano i za trudnice u Republici Srpskoj kojima ljekar odredi održavanje trudnoće.

Trenutno se u Srpskoj navedena privremena odsustva sa posla tretiraju kao klasično bolovanje i osiguraniku se plata isplaćuje u iznosu od 70 odsto.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, istakao je da su predviđenim zakonom znatno proširena prava i kada je u pitanju ostvarivanje prava na bolničku zdravstvenu zaštitu djece.

– Predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređeno je da se iz sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske obezbjeđuje pratnja roditelja ili staratelja djece na bolničkom liječenju do 15 godina starosti – rekao je Šeranić obrazlažući ovo zakonsko rješenje.

On je naveo da je predloženim odredbama Nacrta zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju uređen širi obim prava osiguranika prilikom ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu.

 – Reformom zdravstvenog sistema teži se uspostavljanju finansijski održivog sistema, koji će omogućiti efikasniju zdravstvenu zaštitu – istakao je Šeranić.


Napišite komentar ovdje
symbols left.
Niste prijavljeni
Unesite tražene podatke
Učitavam komentar The comment will be refreshed after 00:00.

Budite prvi koji komentariše ovu vijest


Povezani članci


U Srpskoj 106 novozaraženih virusom korona

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Univerzitetskoj bolnici u Foči i u bolnicama Sv. Vračevi u Bijeljini i Sv. apostol Luka u Doboju izvršeno je testiranje 183 laboratorijska uzorka, a virus korona potvrđen je kod 106 osoba.

Beogradski sindikat za "Jadran Trebinje": Pjesmom "Jedina Srpska" željeli smo da se zahvalimo našoj braći preko Drine (VIDEO)

Popularna hip-hop grupa Beogradski sindikat, održala je sinoć koncert na prepunoj Kanli kuli u Herceg Novom. Ovo je ujedno njihov jedini koncert, koji će u ovoj godini da održe u Crnoj Gori. Momci iz Beogradskog sindikata česti su gosti i u Republici Srpskoj, a gdje god da nastupaju, publika ih sa oduševljenjem dočekuje. U martu su nastupili i u Trebinju, u okviru humanitarnog događaja „Sindika...

Dizel u Srpskoj pao ispod tri marke

Cijena dizela u Republici Srpskoj konačno je pala ispod tri marke, a najniža trenutno je na jednoj benzinskoj pumpi u Šamcu gdje litar ovog goriva košta 2,93 KM.

googlestore


Jadran Trebinje® 2022. All rights reserved. Made By  iv solution

No Internet Connection